2 de març 2014


Pujar un tros del camí ral, desviar-nos per visitar el salt de l'Olla i resseguir el Rec del Puig aigües avall és, sense cap mena de dubte, una de les millors excursions que es poden fer per la Vall d'en Bas.  El salt de l'Olla és la part més espectacular, però tot aquest torrent està ple de gorgues i saltants que conviden a fer una parada i admirar-les.

La ruta s'inicia al final de la Vall d'en Bas, al peu de les primeres corbes de la carretera de la Salut. Just passat el revolt on hi ha l'ermita de Sant Simplici cal agafar el trencant cap a la dreta fins a la casa de l'Aubert, situada allà mateix. En aquest punt, inici del camí ral d'Olot a Vic per a molts, és on podem començar l'excursió a peu.

Ara només cal seguir les indicacions d'aquesta ruta durant un bon tros. Primer passareu pel Molí Vell, que conté una de les païsses més fotografiades de la comarca, travessareu el pont i seguint la pista de mà esquerra arribareu a la casa de turisme rural l'Esquirol, on la seva arquitectura no us deixarà indiferents. Just passada l'edificació, a mà dreta s'inicia una nova pista ja enmig del bosc i en forta pujada.

El camí ral s'enfila de debò en aquest tros. Al cap de pocs minuts trobareu una porta de fusta. Després de distreure-us amb el mecanisme que la tanca de quasi forma automàtica, haureu de continuar amunt. I ara sí que us caldrà estar alerta.

No massa lluny trobareu una bifurcació. Si aneu a l'esquerra continuareu amunt pel camí ral. Si aneu per la dreta, camí on hi ha una marca X de finalització, arribareu al Salt de l'Olla.  El camí es torna estret i més aviat planer, o com a mínim, no amb tanta pujada. En algun lloc, si els arbres us ho permeten, podreu contemplar la vall des d'un dels punts més allunyats.

Arribareu a una petita clariana a on distingireu 3 camins. Heu d'agafar és el de més a la dreta i amb fort pendent de baixada. Està assenyalat per una fita. No hi ha pèrdua, aquest porta directament al salt.


Aquesta setmana vaig llegir un article sobre la importància de la figura humana a les fotografies de paisatge. Article molt interessant pels que us agrada aquest tipus de foografia. Entre d'altres, la conclusió més evident és que li donen dimensió. No poques vegades he hagut d'explicar que el salt que estant veient és gran o petit, la gorga grossa o petita. Aquestes qüestions queden solucionades si hi poses una figura humana. I què millor que en Jordi, el meu company de caminada en aquesta ocasió ? (Gràcies Jordi!)



El camí de baixada ressegueix el torrent. És un camí molt dret. Són moltes les vegades que agraeixes els escalons esculpits a la terra i la gran quantitat de boixos als que et pots agafar.

No massa lluny ja trobareu la primera gorga a la que us encantareu. Seguidament anireu a parar sobre el que s'anomena l'olla petita. És un salt amb capa amb un forat, talment una olla, on només hi cap una persona. Si hagués estat a l'estiu, potser en Jordi s'hagués avingut a posar-s'hi. Però amb l fred que feia no m'he atrevit a demanar-li.


El camí acaba a la font de les Fogoses. Però si remunteu una mica el riu, trobareu els darrers saltants que finalitzen amb les gorgues de les Fogoses. En un altre font d'informació, que ara mateix no recordo, a una d'aquestes l'anomenava gorga de l'Ansat.


Ja al final del camí hi trobareu la font, amb una taula de pedra per si us convé fer una parada.  El que m'agrada més d'aquest racó són els grans blocs coberts permanentment per una molsa, d'un verd tan intens que sembla fluorescent.


I la sorpresa final d'avui ha estat localitzar el camí de tornada cap al punt d'origen sense haver de passar pel davant de la casa de la Cirera. Una mica més avall de la font, surt un camí que segueix la riera pel marge esquerra. Al cap de poc trobareu una passera de fusta que us permetrà passar a l'altre costat. A partir d'aquí, només cal seguir-lo. Nosaltres ho hem fet i hem tornat a la casa de turisme rural de l'Esquirol. I d'aquí, cap al molí vell i cap a l'Aubert a buscar el cotxe.

Us ho recomano. És una molt bona excursió.
_________________________________________________________________________________
Casa L'Aubert: deixar cotxe.
Molí Vell: primera casa. Molt vella però amb una païssa de les que ja no en queden.
Casa L'esquirol: deixar pista planera i agafar pista amb pujada a la dreta, indicada com a camí ral.
Tanca: Seguir endavant.
Bifurcació: deixar camí ral i agafar camí a la dreta. El de la dreta hi ha una X.
Clariana: En una petita clariana, hi ha una bifurcació amb 3 possibilitats. Cal agafar el camí de més a la dreta, amb certa baixada. Hi ha una fita que ho indica.
Salt de l'Olla: La baixada cal fer-la per un camí al costat del torrent. Us portarà a la font de les Foguoses.
Passera: Sota la font, agafar camí de la dreta fins a trobar la passera. Travessar i continuar fins al punt d'origen.

Prenent-nos tot el temps del món hem tardat 4 hores a fer tota la ruta.
_________________________________________________________________________________



21 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies Ernest. Aquesta és una excursió curta que potser poder feu amb en Cinto.

      Elimina
  2. Fantàstica ruta, no???? Molt encertat el "model" per comparar l'alçada i caiguda del salt. Les fotos wuapes, wuapes, com sempre. Un petonàs.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna, és una excursió molt recomanable. I ja veus que és curta fins i tot per a fotògrafs !!

      Elimina
  3. Respostes
    1. Gràcies Kim. No crec que sigui un crack, però és la feina d'uns quants anys. Fins la propera.

      Elimina
    2. Si que ho ets!!! a part, sempre t estar re agraït per haver m descobert aquestes meravelloses gorgues!!!

      Elimina
  4. Preciós! Com sempre unes fotos fantàstiques i el lloc impressionant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta, i ja veus que té una taula per a fer pícnic!! ara que per la humitat que hi ha no sé si és massa recomanable. El que sí que ho és, és l'aigua de la font.

      Elimina
  5. Respostes
    1. Joan, estàs d'acord que és una de les millors excursions (intimes) a la vall d'en Bas ?

      Elimina
  6. D'acord d'acord...sobretot quant hi vas en roba íntima a l' estiu a fer un banyitu!!! ;)

    ResponElimina
  7. Ramon, una bona excursió amb gratificants racons per fotografiar i gaudir, m'agradaria fer-la, viam si els peus de la dona amb segueixen, gracies i endavant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, segur que al primer salt i podreu arribar. A partir d'aquí, si baixeu una mica veureu si el podeu fer tot. En cas contrari, caldrà que desfeu el camí i torneu pel camí ral. Ja em diràs.

      Elimina
  8. Vaig anari fa uns quants anys preo totes crec que no les vaig veure,bonic reportatge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ma Àngels. Espero haver-te donat una bona excusa per tornar-hi. Val la pena.

      Elimina
  9. Hola Ramon.
    Des de fa uns dies estic descobrint el teu blog :).
    Aquesta excursió es pot fer amb nens?
    El petit té 6 i està acostumat a caminar.
    Parles de 4 hores i de que és curta ¿?.
    Entenc que 4 hores és fent fotos, no?
    Moltes gràcies per compartir tots aquests racons maravellossos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Daniel, les 4 hores son el total, havent - nos parat avfer moltes fotos. Si el teu fill esta acostumat a caminar crec que ho podra fer tranqilament. No es mes que una matinal.

      Elimina
    2. ... però alerta que no sigui un dia a la tarda. Ja se sap que a l'Agost, a la Garrotxa, la tarda sol ser plujosa. I en aquests torrents, l'aigua pot baixar de cop.

      Elimina

Llista de blocs