24 de nov. 2013


La intenció d'aquesta setmana era doble.

La primera, i aconseguida, era resseguir la riera de Gorners fins a trobar la bassa d'en Refer, que apareix a la imatge superior. Per cert, en aquest punt i segons l'Institut Cartogràfic, ja rep el nom de riera de Collfred.

La segona, no aconseguida, era localitzar la gorga de can Roc, a poca distància de la primera, aigües avall, i limitada pel salt de Gorners.


Ja porto unes quantes entrades que volten sobre les diferents gorgues de la riera de Gorners. Però, el que encara no he aconseguit és clarificar quina és la gorga que hi ha sobre el salt, si la de Gorners o la de Can Roc.

El salt de Gorners el trobem just, quan per enèssima vegada venint de Sant Privat, creuem la riera. Al costat esquerra de la foto hi ha un camí que, en pocs metres puja de forma bastant vertical i acaba amb una portella metàl.lica.

Passada la porta, apareixen 3 camins. Si agafem el de la dreta, molt perdut, tornem a la riera i aigües avall ja s'entreveu una gorga. Aquesta és la que vaig arribar-hi a l'estiu, pujant per la riera des del salt de Gorners.

El del mig, també bastant perdut, porta a la runes de la casa de Can Roc i després, seguint una pista altra vegada de baixada, arribariem altra vegada a la riera i, just al creuament, la bassa d'en Refer.

Doncs bé, al tornar de la bassa d'en Refer, passat Can Roc i arribat a la porta metàl.lica, vaig provar sort anant a la riera. A la dreta em quedava uns petits salts, una balma (la de can Roc?) i la gorga coneguda. Per tant, vaig pujar una mica amunt però no hi va haver sort, tot i que vaig trobar un uns quants racons dignes de ser fotografiats.


Tinc dues alternatives:

1) Esperar a l'estiu per poder remontar tota la riera des del Salt de Gorners fins a la bassa d'en Refer.

2) Acceptar que la que vaig trobar a l'estiu és realment la de Can Roc i que la que em falta és la de Gorners, que es trobaria sota (i no sobre) el salt.

... i ara, a casa, comparant mapes i jugant amb el google earth, em sembla bastant clar que l'opció bona és la segona.

Per tant, a la propera, l'objectiu serà trobar la gorga de Gorners (entre la font i el salt del mateix nom). Serà aquesta la que despista?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
9:00 - Pla d'en Xurri.
9:14 - Gorga de l'Amat.
9:30 - Gorga Blava.
10:08 - Font de Gorners.
10:16 - Salt de Gorners.
10:48 - Runes de Can Roc.
10:56 - Bassa d'en Refer.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 comentaris:

  1. Em fas venir ganes d'agafar mapa i bruixola i venir a ajudar a explorar aquests racons! Sort a la caça de la gorga!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bones. Ja ho veus. El salt de Gorners hi vaig arribar gràcies a tu i ara t'en faig venir ganes de tornar-hi. A veure què em portes :))

      Elimina
  2. Ostraaa quin lloc tan bonic tan com la ruta com el recorregut pero de moment tindre que fer una mica de entrenement per poder-hi arribar be Ramont me alegro que hagis pogut trobar un lloc axis SALUTACIONS ¡¡¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinto. Sí, una mica d'entrenament cal. Vaig anar-hi amb les botes de pescar i entre la bossa amb les botes, la motxilla de la càmera i el tres peus ... ara tinc un mal d'esquena que hauré de descansar una mica.

      Elimina
  3. Hola Ramon, precioses fotos com sempre, quan busques un lloc i despares de voltar i voltar no ho trobes et quedes com una mica impotent i segueixes buscant, de vegades per res, i com dius arribes a la conclusió de que hi has tingut que passar pro no ho has reconegut, a mi tambe m'ha passat i sempre et queda aquella recança. No tot esta senyalitzat com nosaltres voldríem, pero el cas es passar un bon dia i gaudir de la natura. Una abraçada i endavant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, els catalans en sabem i après molt del viatge cap a Ítaca. Al final, l'important és el que vas descobrint pel camí. Una abraçada ... i segur que a la propera l'encerto :))

      Elimina
  4. Jo vaig anar a la base del Salt de la Bassa d'en Rafé aquest estiu: http://ultraparis.blogspot.com.es/2013/09/cursa-fins-els-salts-de-la-burra-i-la.html però per anar-hi com comento al meu blog vaig pujar remuntant per dins la llera o sobre les pedred tot el Torrent de Collfred (uns 15min corrent o uns 30min caminant) fins al Salt de la Bassa d'en Rafé. Una altra opció era impossible degut a la espessa vegetació dels volants. Com hi vas arribar tu el 24-nov ? Per cert, remuntant tot el Torrent de Collfred fins a la Bassa d'en Rafé no vaig veure cap gorga destacable, en canvi en l'altre sentit si vaig veure un parell de salts destacables amb una gorga al fons però molt inaccessible des d'aquest punt. Sort en la teva búsqueda!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pel que dius, si ja has remontat tot el torrent des de la portella metàl.lica fins a la bassa de Refer sense trobar-ne cap més, confirmada la teoria que ja apuntaves al comentari a http://gorguesgarrotxa.blogspot.com.es/2013/08/a-sant-privat-salt-i-gorga-de-gorners_15.html a on indicaves que la gorga, que havia batejat com a gorga de Gorners, era la gorga de Can Roc.

      Per anar a Can Roc, al passar la portella metàl.lica hi havia 3 camins. El de la dreta i de baixada és el que portava al riu que és el que devies agafar. El de l'esquerra i de pujada és el que et deu portar a la casa de la freixeneda. I el del mig, molt esborrat, és el que vaig agafar per anar a la casa. T'haig de dir que de seguida el vaig perdre. Però com que la casa no és molt lluny, no em va costar arribar-hi. És veritat que és un camí molt perdedor.

      En quan aar a la gorga de Can Roc (ara crec que sí que encertarem el nom), al Salt de Gorners em vaig enfilar per la dreta. A partir d'aquí, em vaig posar a l'aigua fins arribar a la gorga. Val la pena.

      I pel que fa a la gorga de Gorners, encara no trobada, crec que haurem de buscar per sota del salt. Abans d'arribar-hi, com que el camí es desvia una mica de la riera, segur que ens l'hem passat.

      Viga, a veure qui la reporta abans !!
      Gràcies

      Elimina
  5. No cal que busquis més. Segons Jordi Freixa la Gorga de Gorners és la bassa de recepció del Salt de Gorners, o sigui que ja la tens. Només és una gorga interessant quan hi ha pluges fortes i s'omple molt.
    Per cert, el gorg de sant roc és molt més complex del que pensava, de fet és un engorjat compost de 2 grups de 4 salts i gorgs; hi vaig estar fa poc: http://ultraparis.blogspot.com.es/
    La foto de la teva gorga és només l'inici de tota l'estructura de gorgs i salts. Apa, salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pel que fa a la gorga de can Roc està clar: per un costat la grossa (que em pensava que era la de Gorners i que ja li he canviat el nom - http://gorguesgarrotxa.blogspot.com.es/2013/08/a-sant-privat-salt-i-gorga-de-gorners_15.html) + els gorgs petits que hi ha abans i els petits salts que vaig trobar dies més tard i que apareix a la darrera foto d'aquesta entrada. Pel que fa a la gorga de Gorners, si és en el mateix salt, també està clara.

      Em sembla que faré com tu, una entrada especial indicant cadascuna d'elles.

      Moltes gràcies.

      Elimina
  6. Perfecte! Només un comentari, l'estructura de 4 nivells al costat de la Balma de Can Roc té un gorg de gran pregonesa que és al segon nivell i que si vas en compte hom s'hi pot acostar bastant a prop i es pot comprovar que té molta profunditat: és el més espectacular de tots els salts, gorgs i basses de l'indret; te'l recomano per a què te'l treballis perquè tu que tens bon material podries aconseguir una foto brutal. Sort!

    ResponElimina

Llista de blocs