Després d'haver visitat algunes pàgines que mostraven cóm fer fotografies en llocs d'aigua i sense cap més intenció que aportar el meu granet de sorra als que comenceu, us explico de manera molt breu quin és el meu equip i quines són les passes que jo segueixo:

Equipament. Porto una càmera reflex Olympus E-3, un gran angular, un filtre polaritzador, un parells de filtres degradat neutre, tovalloletes, un trípode (a qui no faci por anar a l'aigua) i molts dies, com avui, unes botes de pescar per poder-me desplaçar "lliurament" per l'aigua.

Darrera el cotxe també hi porto una barqueta petita inflable. En un parell d'ocasions, on el punt de vista millor estava a l'altra costat de la gorga que només s'hi podia arribar nedant, m'ha anat d'alló més bé per posar-hi l'equip.

Preparació. Una vegada al riu, em poso les botes i munto la càmera netejant l'objectiu i el polaritzador (el filtre degradat neutre el faig servir poques vegades). És important netejar l'òptica abans de cada presa ja que és molt fàcil que al moure't quedis esquitxat i arribis a casa veient que no pot aprofitar cap fotografia.

Fotografiar. Escollit el lloc i posat fermament el trípode, ja puc obtenir una seqüència de fotografies que posteriorment visualitzaré millor a casa. Primer ajusto el polaritzador per tal de treure el reflexes de la llum que em molesten sobre l'aigua. Després, enfoco manualment, ja sigui a través del visor o de la pantalla. I abans de disparar, configuro la càmera en mode de disparo retardat (així no haig de portar a sobre el comandament del disparador remot).

No tiro mai amb jpg sinó amb raw. Quasi sempre faig servir una obertura tancada, per sobre de f16. Usualment trio un ISO 100. Gràcies al LiveView de la càmera, el temps (que sempre es mesura en segons) el puc ajustar veient el resultat a la pantalla.

A partir d'aquí, jugo amb els diferents paràmetres per aconseguir diferents seqüències de fotografies. Fixant ISO i obertura, només modifico el temps d'exposició.  En una mateixa seqüència sempre haig d'aconseguir captar tot el rang de llums i ombres de l'escena. A vegades s'aconsegueix amb una única fotografia, però a vegades en calen moltes més.


Processat. Faig servir el Lightroom com a eina bàsica de processat. Em permet classificar i triar les que m'agraden més i fer els ajustos generals. Després d'aquest processat, ja sigui amb una o vàries fotografies de la mateixa seqüència, les passo a tractar amb el photoshop a on els dóno el toc més personal.

Pels que comenceu, espero que us hagi pogut servir de guia.

2 comentaris:

 1. El que més m´agrada´t es el tema de l´us de les botes d´aigua, i sobretot el de la barqueta inflable, jajaja aixó té que ser unes rises de les bones!!
  Salutacions

  ResponElimina
  Respostes
  1. je, je. Si no hagués posat l'assumpte de la barqueta (que per cert està decorada amb dibuixos de la Disney), hagués tingut comentaris en sentit contrari.

   Elimina

Llista de blocs