5 de juny 2011



La darrera vegada que vaig ser a les basses del Borró em va quedar per visitar la darrera, la que està més amunt seguint el curs del riu. Havia anat pujant per la riera, trobant una bassa darrera una altra, però no vaig poder superar la darrera. Vaig donar l'excusa que portava una avarques, encara que avui he descobert que no era la raó.



No gaire content amb les fotos i per no haver pogut passar de la darrera gorga, he recordat les indicacions que em va donar el meu cunyat.

Continuant riera amunt ha aparegut la darrera bassa. Una gorga espectacular. Llàstima que no baixava aigua pel saltant. Segur que hi tornaré a veure si tinc sort.


40 comentaris:

  1. En reconeixement a la teva inestimable tasca he volgut guardonar el teu bloc amb el premi simbòlic Sunshine Award. És un pobre pagament pel que ofereixes desinteressadament, però porta implícit molt afecte i admiració. També, molta gratitud. T'indico seguidament les seves regles:
    1 º-agrair a qui te l'ha donat
    2 º-escriure un post sobre això
    3 º-lliurar tu mateix a 12 blocs que creguis que ho mereixen
    4 º-posar un enllaç dels blogs premiats
    5 º-enviar un comentari o correu comunicant
    Sé que et serà difícil reduir el nombre de candidats només a dotze; et demano disculpes per posar-te en aquest tessitura.
    Petons
    Anna

    ResponElimina
  2. Aquest cap de setmana vaig anar a una altra gorga, però el riu baixava amb massa força i de color terrós. Quan hi torni, a veure si faig una foto i et dedico el post.

    També t'haig de dir que només compliré part de les regles. Això dels premis piramidals no és per a mi, tot i que t'haig de donar les gràcies per tenir un parell més de seguidors.

    ResponElimina
  3. Bones! Certament i amb tota franquesa, Ramón, això dels premis, com bé dius, piramidals, són més aviat un "trenca cap" que una altra cosa, per una banda et fa gràcia i per l'altra... ja ens entenem, oi?
    Tu fes el que vulguis que a mi ja m'està bé.
    Canviant de tema, QUINA GORGA VAS ANAR A VEURE? Val que no hi ha fotos però podries donar alguna "pisteta". Apa! Fins aviat. Petó.

    ResponElimina
  4. hola Ramón, val més que hi tinguis fé ja que l'aigua afloreix del subsól, jo la muntitud de cops que hi som anat mai plorava aigua aquell salt, deu ser una reminicència del passat més aqüós.... JF

    ResponElimina
  5. Hola Ramon, La veritat és que el teu blog és molt bo. Les fotos realment són de premi. La localització que dones dels llocs és molt clara, massa! Em fa molta por que massa gent trobi aquests indrets tan bonics i comenci a passar com a molts llocs, on la mala educació de la gent els converteixi en impracticables. Com a exemple de quelcom similar et proposo que visitis la gorga de "La Molina", al riu Muga (més amunt del campoing Bassegoda. Fa pocs anys era idílic i ara no hi ha qui hi vagi. Entenc que la teva intenció és bona, però has de comptar amb la insensatesa de molta gent que plana per internet...

    ResponElimina
  6. Hola "de Besalú". És veritat que els llocs són idíl.lics, però no podem amagar-los per sempre. La meva intenció és que no es perdin. La gent coneixem les gorgues que ens són més properes, les que potser anàvem quan erem petits, ... Que es conservin tal com són crec que és més una qüestió de facilitar-ne l'accés que dir cóm trobar-les. A qui li interessa aquests racons, millor facilitar-li la caminada. No?

    ResponElimina
  7. Lògicament estàs en el teu dret de publicar-ho. La meva observació era tan sols perquè he pogut comprovar com la superpoblació de gent ha fet malbé llocs que eren "racons de món". Ja ho sé que igualment hi poden arribar, ja que el boca-orella acaba difonent els llocs, però l'eina d'internet és, en casos com aquest, excessivament potent, creu-me.

    ResponElimina
  8. Hola a tots. Estic mirant de viatgar una miqueta per la nostra terra que és desconeguda per mi. Viatgem amb nens petits i algun bebé. Segons algun comentari he vist que voleu protegir les zones de les que parleu, i vull que tingueu en compte que el que volem és apropar als nens a la natura. Voldriem gaudir d´unes gorgues o basses aptes pel bany amb els nens y que no tinguéssin un accés massa complicat. Mil gràcies i felicitats pel blog i les imatges.

    ResponElimina
  9. Hola María José. Jo et recomanaria les gorgues de Sant Privat, les del pla d'en Xurri. Podeu anar-hi en cotxe i estan al costat d'una zona de pícnic. Per tant, ideals per a passar un dia en familia. Potser, si aneu pel cap de setmana, hi trobareu massa gent fent la costellada. Encara que això també pot tenir el seu encant.

    ResponElimina
  10. Sov veina de Sales i no m'ha fet cap gràcia trobar tantes indicacions de com arribar a les gorgues.... fins fa poc aquest indret era encara verge, ara a l'estiu sembla una fira i el pitjor son deixalles, gossos amb cagades per les roques, cigarretes, en fi, una llastima si realment el que t'interesa es preservar els espais naturals , crec que divulgar-los per internet es la manera de que no ho seguiexin sent ....

    ResponElimina
  11. A "Anònim"

    Quants llocs has visitat que no t'hagi ensenyat ningú abans? Quantes excursions per muntanya has fet sense cap mapa que et guiés? Quants llocs has visitat sense saber de la seva existència? Canviaria la teva opinió si això ho haguessis vist recollit en un llibre de paper? Què hi fas navegant per Internet?

    Crec que el teu comentari està completament fora de lloc i és d'un localisme preocupant, tot i que més preocupant és el comportament de certa gent que accedeix a aquest i molts altres llocs sense tenir cura de l'entorn.

    La solució no està en guardar-vos aquests racons per a vosaltres. Si vols preservar-lo pel teu propi ús, si-et-plau, no surtis de Sales.
    Segur que, per alguna de les raons que esgrimeixes, hi ha molts racons on tampoc seràs benvinguda.

    Per la meva part, continuaré fent fotos i difonen els accessos a aquests petits tresors. Ja siguin de Sales o de qualsevol altre racó de la Garrotxa que cregui interessant de fer conèixer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. cadascu navega per internet si vol i a mes no es logic, demana a l'ajuntament si ho pots penjar, tu si que estas fora de lloc escolta sales es un lloc petit on no hi ha d'haver gaires visites i aquest anònim que no soc jo pot sortir de sasles quant bulgui i tu tampoc ets benbingut a sales i algun dia tindras un espant l'alcalde que ja sap que tens aquest bloc et dirà algo algun dia o algu altre

      Elimina
    2. Per cert, Sadernes també pertany a Sales, no?

      Elimina
  12. Home...potser no feia falta tanta agressivitat en la resposta... Aquesta persona de Sales té raó: Últimament aquest lloc que era ben bonic i tranquil s'ha vist força malmès per la proliferació de tanta gent. Ja ho sabem que és impossible que no es coneguin aquests racons, i que a través de molts medis s'acaben publicant, però és cert que sense cap mala intenció per part teva, el teu blog ofereix indicacions excessivament explícites de com arribar-hi. Fes com els boletaires, que mai acaben de dir ben bé on trobar els bolets més bons...

    ResponElimina
  13. Hola "de Besalu". Crec que més que fer una tirallonga de rèpliques i contrarèpliques, el millor serà que en alguna de les properes entrades inclogui les raons per les quals no ens podem guardar aquests petits tresors per a nosaltres.

    Per cert, molt ocurrent la comparativa amb els caçadors de bolets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. doncs si son del poble ens els guardem per nosaltres perque ho has de fer public
      PD: son les gorgues no les basses

      Elimina
    2. El que dèia, al bloc hi ha una introducció de les raons per les quals em vaig animar a fer aquest bloc.

      Elimina
  14. una pregunta com es van a les gorgues de sales de llierca??? ajudeu-me si us plau!!!!!

    ResponElimina
  15. potser en aquesta entrada no està del tot ben explicat. Si vas a la primera entrada segurament ho veuràs més clar.

    ResponElimina
  16. Jo he intentat anar-hi i m'he perdut!! Dona'm més pistes, si us plau. Jo no he vist cap ratlla groga, eh...

    ResponElimina
    Respostes
    1. potser la indicacio que poso a la primera entrada que vaig fer d'aquestes gorgues et guiarà millor. per accedir a la primera entrada, fes servir la pestanya 'sitauació', on apareixen totes les gorgues ordenades.

      Elimina
  17. Bona nit ahir vaig anar a les basses del Borró. Hi vaig desde que tenia 7 anys i ara tinc 40. M'estimo aquest lloc com si en fos propietari, ja que he viscut moltes histories en aquest riu. Sempre que he portat alguna persona, era per que aquesta persona era especialment respectuosa i per mi mereixia anar a coneixer el meu paradis privat. Sisplau no donis tantes explicacions de com arribar. A la penultima gorga, hi havien escrit amb espray "nudistes" en lletra vermella a la roca. Penso anar a esborrarlo amb un cincell y un martell per no contaminar. Gracies per la teva tasca de divulgació, però sisplau, restringeix una miqueta les indicacions, per preservar aquest tresor.

    ResponElimina
  18. De desgraciats n'hi ha tots costats. És una llàstima que hi hagi gent tan poc respectuosa. Ja sigui a les Basses del Borró o a qualsevol altre racó. Però, pel que indiques, la pintada no l'han feta uns pocs respectuosos només amb l'entorn sino uns gens respectuosos amb les persones i la forma de comportar-nos. No conec la història dels nudistes en aquesta zona i no vull entrar a valorar-ho.

    Per altra costat, apart del que ja he dit en comentaris anteriors, per què només hi ha comentaris negatius en aquestes entrades de les basses del Borró? Ni de bon tros, sou el sector de gorgues més visitat i, igual que altres, esteu als mapes i al blog.

    ResponElimina
  19. Ramon, realment sembla que no coneixies aquest lloc abans. El resultat de tanta publicitat, no només teva, és que ara hi ha un munt de gent i cada cop menys respectuosa. T'entestes en el teu prinicipi de fer-ho ben detallat, però no t'adones que la cosa cada cop està pitjor. No, no volem que aquest racó acabi com a St Privat.

    ResponElimina
  20. Salt dels murris a Cogolls 4.000 - Basses del borró a Sales 400. Estic parlant d'accessos a les diferents pàgines, i no hi he posat Sant Privat. i D,aquests 400 accessos, una part important segur que venen de vosaltres mateixos. El vostre problema potser és un altre.

    ResponElimina
  21. En fi... Sap greu que t'ho agafis d'aquesta manera. No sé què vols dir amb això que el problema és un altre. Si no estàs disposat a acceptar comentaris, que la majoria són constructius, deixem-ho estar.

    ResponElimina
  22. Hola 'Anònim',

    Torno a escriure per indicar-te que aquest també serà el meu darrer comentari sobre la discusió.

    M'agradaria que et fixessis que, tenint les eines, he acceptat tots els comentaris i que no n'he esborrat ni un, per negatiu que fos.

    També m'agradaria aclarir la frase, 'potser el vostre problema és un altre'. Aquesta rau en que, no essent ni de bon tros la gorga amb més accessos, és l'única entrada amb aquests tipus de reflexions i noto un cert aire de propietat mal entesa i un conflicte somort entre diferents tipus d'usuaris. Per a mi, agafa un significat especial la pintada 'nudistes'malauradament apareguda en una de les basses.

    Per finalitzar, espero que no t'hagis agafat el comentari com un atac directe a la teva persona, ni als que pensen com tú. Certament tampoc podria fer-ho a una persona que escriu des de l'anonimat.

    El riu és de tots, i tothom té dret a gaudir-ne. El que cal és preservar-lo i, sabent que actualment molta més gent arriba a molts més llocs, trobar la forma de fer-ho. Però, en cap cas, aquest ha de ser amagar-lo per a ús propi.

    Atentament,
    Ramon

    ResponElimina
    Respostes
    1. no soc l'anònim d'avans pero si fas propaganda no es preserva perque la gent hi va i tbe hi ha gamberros que llegeixen aquest blog

      Elimina
    2. I també hi ha bona gent que va a passar el dia, a refrescar-se, a ...

      Elimina
  23. Cap problema Ramon. De vegades l'escriptura de missatges curts em juga males passades, limitant una mica el sentit de les paraules. Gràcies pels teus aclariments. Salut!

    ResponElimina
  24. Hola de nou, si vols podem quedar un dia i anar a esborrar la pintada i fer neteja de l'entorn.
    el meu correu és ramon@annaroca.com

    ResponElimina
  25. He descobert aquest bloc just fa dos dies. Ramon, no et pots ni imaginar la il·lusió que m'ha fet trobar-lo. Les gorgues m'emocionen, em fan vibrar molt endins. Davant la seva bellesa he arribat a plorar i, sempre que la temperatura apreta, he hagut de posar-m'hi, submergir-m'hi, formar-ne part per després sortir-ne amb la sensació d'estar purificada. Pensava que en sabia de gorgues a la Garrotxa però ara veig que, sortosament, encara me'n queden moltes! M'agrada no trobar-hi gaire gent, estar tranquil.la i, a vegades, em fereix l'actitud d'alguns grups de persones. Deixalles, ocupació poc respectuosa de l'espai i soroll. Això és el que potser em molesta més. Aquesta actitud no la veig només al riu, també a les ciutats, als pobles, al transport públic, a la carretera, a les terrasses dels bars... i crec sincerament que el problema és global i ens afecta en molts àmbits, ja sigui en una gorga, una escola o un centre comercial. També he de dir que he trobat grups de persones amb els qui m'hi he sentit perfectament a gust i amb qui hem compartit l'espai en harmonia.

    Per mi el problema no és saber o no un camí, fer-lo públic o mantenir-lo en secret, donar moltes o poques indicacions sinó l'individualisme, la falta d'empatia i l'edonisme mal entès que, cada cop més, ens envolta.

    Per part meva, gaudiré d'aquest bloc i mai sabreu si he passat o no per una gorga a no ser que hi coincidim: no deixo mai rastre.

    Ramon, gràcies!

    Eulàlia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Eulàlia. Al principi de fer aquest bloc vaig pensar que no interessaria a massa gent, encara que tampoc m'importava massa. Igual que tu, qualsevol anada a una gorga, ja sigui estiu o hivern, em proporciona una sensació de pau indescriptible. Al cap d'aquests anys m'he adonat que el que esttava fent no era només per a ús personal. Agraeixo molt els comentaris com els teus, i sobretot en aquest pàgina, ja que provenen d'algú que s'acosta a aquests petits tresors buscant les mateixes sensacions. Espero que, igual que d'altres lectors, puguis gaudir de les diferents gorgues sense deixar rastre del nostre pas. Així, les persones que vinguin a continuació, també hi podran establir el mateix diàleg amb la natura.

      moltes gràcies,
      Ramon

      Elimina
  26. Aquesta gorga té un nom: és la gorga del cavall. Per la dreta del riu (en sentit del corrent) surt un corriol que permet superar aquesta gorga. Seguint Borró amunt, al cap de unes quatre hores, o més, i després de salvar algun obstacle arribarem a la gorga més espectacular del Borró. És el gorg blau, sota una envoltada d'una alta paret, amb aigua tot l'any.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres!!! molt bona notícia. M'havien comentat que també es coneixen com a gorgues d'en Simon. I la notícia que existeix una altra gorga més amunt, em fa molta il.lusió. Gràcies.

      Elimina
  27. cadascuna de les gorgues te un nom jo soc de sales i gracies a gent com tu que penja aquests posts estan brutes i no s'hi quep a l'estiu o sigui primer demana permis que aquest poble te veins per si no te'n havies adonat i des de que vaig neixer que i vaig i cada com hi ha mes gent els meus revesavis ja vivien a sales i tataravis tambe osigui m'ho conec

    ResponElimina
    Respostes
    1. Com haig de dir-vos que aquestes gorgues nos són, ni de bon tros, les més visitades del bloc? Si estimeu tan aquest racó, potser que hi feu alguna cosa. I precisament que no sigui demanar el carnet de ciutadania de Sales. Si fos així, a molts altres llocs que segur que heu visitat, també us el demanaran.

      Elimina
    2. mira noi a sales hi ha poca gent i ni ha mes a les gorgues i que vols que hi fem i mira saps que gracies a tu estan fetes un fastic hi ha dies es qsue no ho entens o no ho vols entendre

      Elimina
    3. Aquesta acusació no té cap sentit, com no té sentit continuar discutint. Punt i final.

      Elimina

Llista de blocs