10 de maig 2015


Avui he fet una passejada per Sant Privat. He enfilat el riu Gurn i continuat per la riera de Gorners fins arribar a la bassa d'en Refer. I l'objectiu complementari era poder treure l'entrallat d'on està situada la gorga de Can Roc. Si accediu a la darrera entrada per aquesta riera veureu que estava ben perdut. 


Des de la zona de costellades de Sant Privat, pla d'en Xurri o zona dels pins, he agafat la pista que et porta a Salt de Sallent pel camí de les escales. En el punt on creues la riera que baixa del Salt per anar a trobar la de Gorners, sempre m'ha agradat una pedra i un petit saltiró que hi ha pocs metres amunt. Sembla que l'aigua l'hagi anat aixafant pel mig, com si el seu pes hagués pogut més que la resistència de la pedra. Les "estries" a la part esquerra accentuen aquesta sensació.


Creuada la riera que baixa del Salt de Sallent, no tardes ni cinc minuts a arribar a la de Gorners. La gorga sota la casa de l'Amat és darrera una portella metàl.lica. Avui, com altres vegades, se m'ha tornat a resistir, fotogràficament parlant. Així que després d'intentar-ho, l'he creuat, he fet un parell de revolts del tros de pista a l'altre costat, i he enfilat el camí dels pescadors. És un camí ombrívol que fins a la gorga blava, la que us mostro a la fotografia de sobre, sempre va paral.lel per la riba esquerra.


I a partir d'aquí, varis trencants et poden despistar, però sempre cal agafar el que va més proper al riu. Abans del salt de gorners, el tornes a travessar en un punt que és molt més estret que els passats fins al moment. El Salt de Gorners, el que hi ha a la foto, deu fer uns 3 metres d'alçada. No és massa alt, però fa patxoca. Si seguíssim el camí a l'altre costat, continuaríem cap a la Freixeneda, Can Roc o la bassa d'en Refer.


Però m'he quedat en aquesta part. El salt és una porta secreta a una de les gorgues més grosses que té la riera de Gorners. És molt inaccessible ja que cal pujar pel salt i remuntar la riera uns 50 metres. I si es volgués anar per dalt, uns quants salts d'aigua també ens ho posarien difícil.

Arribat a casa, i comparant el recorregut amb les indicacions dels mapes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, he arribat definitivament a la conclusió que aquesta gorga, la que està sobre les línies, és la de Can Roc. 

Però ara tinc el dubte que aquest el salt sigui el de Gorners. Comparant també amb el mapa de l'ICC, el salt i gorga de Gorners cau més avall, on fins ara anomenava Salt de la font de Gorners, coincideix amb la posició. I si és així, com es diu aquest salt ?

----------------------------------------------
El recorregut és de 1,5h d'anada i el podeu trobar a wikiloc.
----------------------------------------------

6 comentaris:

  1. Bon reportatge Ramon, moltes vegades passa (a mi també), entre el que et diuen, els planells i el que et penses es forma un guirigall que sovint et fa dubtar en quin lloc ests o te'n vas del lloc sense saber quin nom te, pro al final has passat un bon dia encara que no pares de donar voltes a l'assumpte fins que dones amb la solució; no t'hi encaparris i felicitats per haver trobat el que buscaves. Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, sí que vaig passar un bon dia però m'agradaria aclarir els noms. El torrent de Gorners és una successió de salts i Gorgues i només algú de la zona m'ho podrà aclarir. Merci per la visita.

      Elimina
  2. Molt bona sortida Ramon crec que es aquesta la basa de en Rafer que no la vaig trobar es un lloc una mica complicat per seguir el riu be molt bon reportge !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinto, la bassa d'en Refer sí que la tinc localitzada. És una mica més amunt, passada la casa de Can Roc. El problema que tinc ara és saber si aquest salt és el de Gorners o aquest cau una mica més avall. Aquest que dic el tinc etiquetat com a salt de la font de Gorners, però allà mateix baixa el torrent que prové de la casa. Per tant, potser aquest salt d'aquesta entrada no té nom (però ho dubto ja que el camí passa per davant) i el de sota amb la gorga són el salt i gorga de Gorners. Ho posaré al grup de la Garrotxa del fb a veure si algú de la zona m'ho pot aclarir. Merci per la visita.

      Elimina
  3. Molt macas totes aquestes gorges,las fotos precioses,preo encara que ho explicas molt be,no crec que les trobes,ja gaudeixo mirant les teves fotos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ma Angels, si tens ganes de caminar segur que les trobes. La majoria son quan el camí travessa la riera. Encara que també m'agrada que facis el recorregut a través del bloc. Gràcies.

      Elimina

Llista de blocs