27 de nov. 2016


Ahir al vespre pensava que no podria sortir, que la pluja m'ho impediria. Tota la setmana gaudint de l'aigua que quèia i al final potser no ho podria aprofitar. Ha anat just. Avui matí, abans de vestir-me, he aixecat la persiana per veure quina era la situació. Al veure que el temps havia canviat, he esmorzat, i he anat cap a la Vola.

Aquesta excursió la vaig començar a preparar la setmana passada, Diumenge a la tarda per ser més exactes. Ensenyant la nova app per mòbil de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, que permet tenir uns mapes off-line amb una escala més que acceptable, vaig trobar-me amb aquest salt. Anava lliscant el dit per mostrar als meus germans, Joan i Pere, on hi havia el naixement del Fluvià, a Falgars. El dit va lliscar una mica més del compte i vaig passar sota la fageda de la Grevolosa, ja a Osona.

El Salt de Llavars es troba al riu Forners. Des de la Vola, cal agafar la pista cap a Cabrera i aparcar entre les cases del Güell i el Prat de la Vola. Hi ha uns 30-45 minuts de caminada.

A l'anada, passada la casa del Prat de la Vola, m'ha semblat que el camí anava massa lluny de la llera i, impacient com sóc en aquestes coses, he anat directe a l'aigua. M'he posat les botes i he enfilat tota la riera fins arribar al salt. És un riu més aviat ample tot i néixer a les muntanyes que tens a tot el voltant. També m'ha estranyat que no hi haguéssin massa salts en tot el recorregut. Tot i el cansament de caminar per l'aigua, haig de reconèixer que no ha estat dificultós al no trobar quasi cap obstacle: riera ample i més aviat plana.

El salt ha estat fàcil de trobar. Una paret d'uns 8 metres d'alçada no passa desapercebuda! Sobre d'aquest sembla que n'hi ha un altre més petit. Potser la riera es torna més salvatge a partir d'aquest punt. Però el salt és insalvable i trobar un camí per continuar cal plantejar-ho per una altra excursió.

La tornada ha estat més fàcil. El camí l'he trobat de seguida. Primer per la riba esquerra i, al cap de poc, per la riba dreta tota l'estona. Com m'havia semblat a la pujada, he constatat que el camí s'allunyava molt, però amb l'aigua que hi havia avui, el soroll m'ha acompanyat tota l'estona.

Un dia que he gaudit molt de l'aigua caiguda durant la setmana. Crec que podrem passejar-nos per rieres alegres unes quantes setmanes més.



-------------------------------------------------
Les referències amb les que m'he basat per fer l'excursió han estat:

- La Vall del Ges. Meravellosa web sobre aquesta vall i rodalies.
- Ultraparís. Corredor que va de salt en salt i que he consultat més d'una vegada :)
- Joan Muñoz. La foto que em va despertar el cuc d'anar-hi, i que és la que apareix a la web d'Ultraparis.
- Institut Cartogràfic de Catalunya. L'eina de referència.

i el meus apunts:

1.- Des de la sortida de Sant Andreu de la Vola, agafar la pista cap a Cabrera.
2.- Seguir-la fins passada la casa del Güell. Aparcar proper al revolt de la casa del Prat de la Vola.
3.- Anar cap a la casa i deixar-la a la dreta. Pel darrere de les edificacions surt el camí que porta el salt.
4.- Al cap de 30-45 minuts el camí us ferà travessar el riu. El salt és allà mateix. No patiu, que no us deixarà passar més amunt.
-------------------------------------------------




4 comentaris:

  1. Bones fotos i bon racó Ramon, sempre fas bones troballes, ara que ha caigut una mica d'aigua cal aprofitar per fer alguna sortideta. Per travessar la riera es gaire dificultós o només cal descalçar-se? Una abraçada i salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, baixava força aigua. Si tens pensat descalçar-te, pensa en arramengar-te fins als genolls :) mo, no és complicat

      Elimina
  2. Molt maco aquet salt que desconeixia,ara aixo per travessar el riu et tens de descalçar molt malament,esperarem a la primavera !!

    ResponElimina

Llista de blocs