27 de des. 2016


Aquesta entrada va dedicada a en Cinto, esperant que es recuperi aviat i que pugui tornar a gaudir de la seva afició. I nosaltres, de les seves fotografies.
---------------------------------------------------------------------------------------

Aquesta segurament també serà la darrera entrada del 2016, pel que us desitjo a tots que entreu amb molt bon peu al 2017.
---------------------------------------------------------------------------------------

Fetes aquestes dues, i importants introduccions, us explicaré que el dia de Sant Esteve em vaig desplaçar fins al municipi de Les Llosses, proper a Ripoll, per visitar una riera amb solera.

Pels que em seguiu, sabreu que m'agrada més la 'descoberta' que anar a llocs que la fama els precedeix. Quan et desplaces fora de la teva comarca, perdre't per rieres i indrets que et resulten extranys és més perillós, requereix més temps ... i la tornada a casa potser sense recompensa fa una mica més de mal. Però si hi ha bellesa per contemplar, qui es pot negar a arribar-s'hi?

La riera de Vilardell és d'aquestes. varis saltants i gorgues concentrats en molt poc espai la fan molt llaminera. 


Sortint d'Olot vaig agafar els túnels de Bracons per dirigir-me cap a Ripoll. No massa lluny de la població vaig trencar a l'esquerra cap a Les Llosses i, al final de la llarga recte, vaig agafar el trencant a la dreta que, amb forta pujada i passant per unes quantes cases, t'acaba portant a la casa rural El Mir. Deixat el cotxe on no fes nosa i amb la casa d'El Mir a la dreta, vaig continuar a peu per la pista que tenia al davant (és el GR-1), que amb baixada em va portar a la llera en uns 5-10 minuts.

A la segona fotografia podeu veure el primer salt que trobes és una mica més avall del gual que vaig travessar per situar-me a la riba dreta. El camí per arribar-hi, tot i no ser marcat, és prou visible. Es tracta d'una gorga grossa amb una capçalera formada per un salt sobre estrats horitzontals. Segur que si la gorga és prou fonda, més d'una d'aquestes pedres es fa servir de trampolí.


La segona gorga no és massa més avall. Tota la riera em va fer pensar amb la de la Vall del Bac, a la Garrotxa. Aigua transparent, un llit bastant net de pedres i la barreja d'aquest color groguenc de les pedres amb el verd maragda de l'aigua. Tot i que els reflexes em van començar a fer la guitza, vaig intentar aprofitar-los juntament amb aquests dos plançons.


A partir d'aquí, el camí continua per la riba esquerra per, al cap de poc i creuant la riera, tornar-te a situar al marge dret. Sota mateix té un dels salts que em van impressionar més, al tenir una alçada considerable i una gran gorga a sota. És una llàstima no conèixer el nom de cadascún d'ells, que segur que el tenen. No n'he trobat cap referència, pel que agraïria si algú me'ls pogués indicar i aixi deixar-los documentats.


El camí que t'acosta al salt anterior baixa a la llera just sobre al darrer salt que vaig visitar , sobre aquestes línies i que també encapçala aquesta entrada (n'hi ha un 5è al que no vaig arribar). Diria que és el més característic i el més fotogènic. L'aigua s'escola pel mig d'un gran bloc de pedra que travessa la riera de costat a costat per caure en ampli i profund espai d'aigua.


Llàstima d'un brètol que fa temps es va pensar que podia escriure al costat del salt, sobre la roca nua. Espero que cada vegada que vegi una imatge d'aquest indret idíl.lic, la vergonya li faci pujar els colors a la cara i pensi a no tornar mai més a aquest lloc a no ser que vulgui anar a esborrar-ho.

-----------------------------------------------------------------
Les referències que he fet servir per recòrrer la riera i acabar fent aquesta entrada:

- Racons de Catalunya. D'en Josep Balius amb qui comparteixo l'aficció per les rieres.
- Can Govern. blog on trobareu molta informació sobre la biodiversitat d'aquesta riera.
- Wikiloc. Ruta de l'Ignasi&Pilar per qui vulgui saber per on trepitja.
- Annatotfotos. blog d'una amiga a qui li hagi d'agraïr les fotos i, sobretot, els textes que sempre les acompanyen.
- Institut Cartogràfic de Catalunya. L'indispensable per preparar qualsevol excursió.

i els meus apunts:

1.- Des d'Olot, sortida cap als túnels de Bracons, pujar cap a Ripoll i agafar el trencant de Les Llosses.
2.- Al final de la llarga recte que porta a Les Llosses, agafar trencant a la dreta cap a la casa de turisme rural El Mir.
3.- Deixant la casa a la dreta, caminar per la pista del davant, amb baixada, cap a la llera del riu (no agafar cap trencant ni a dreta ni a esquerra). És el GR-1. Uns 5-10 minuts de camí fàcil.
4.- Una vegada a la llera, situar-se al marge dret i buscar el camí de baixada que va portant de gorga a gorga.

i si aneu a l'estiu:

- Aparcar a la carretera de Les Llosses i continuar a peu.
-----------------------------------------------------------------





8 comentaris:

  1. Bon reportatge Ramon, difícil de superar i molt ben documentat amb fotos precioses, per cert, gràcies per esmenar-me. Els noms del gorgs tampoc els vaig trobar, lo únic que se i dic al bloc es que en el segon salt hi ha el vell moli de Vilardell mig enderrocat. També et desitjo bones festes i un bon any, una abraçada i salut, sobre tot per en Cinto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, ja saps que tots ens ajudem uns als altres per trobar aquests racons. Ara que surto de la Garrotxa, segur que t'hauré d'esmentar més d'una vegada. Gràcies i bon any.

      Elimina
  2. Respostes
    1. Thank you. Sometime you have no other way to take pictures than to play with lights and shadows.

      Elimina
  3. Unes gorges molt macas que hi deu baixar molta aigua,veig que alguna es te d'atravesar la riera,com es travessa per pedres o per on ?? si baixa molta aigua deu ser dificil??? Gracies per aquestes rutes tan bonicas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ma Àngels, crec que és una riera amb un cabal molt constant. I per travessar la riera, si no recordo malament, crec que no em vaig posar les botes. És més, la tornada la vaig fer tota per la riba dreta sense haver de tornar a posar els peus a l'aigua.

      Elimina
    2. Gracies,a veure si puc anar un dia d'aquets !!

      Elimina
  4. Bonic lloc Ramón,l´he descobert avui 1 12 2018.Val mol la pena.

    ResponElimina

Llista de blocs