11 de març 2018


Cadascú té i fa servir el seu vocabulari. I en el meu, el mot "cascada" no hi era. Fins veure'l escrit en un mapa, haig de reconèixer que em semblava un barbarisme. I per acabar de confirmar que no ho és, també he accedit al dicicionari de l'Institut d'Estudis Catalans ("Caigua d'un corrent d'aigua per un precipici"). És a dir, el meu vocabulari s'amplia amb una nova paraula. Ara bé, quan fer servir "Saltant" i quan fer servir "Cascada" ? aquest és el proper dubte a solucionar.

Si explico això és que avui, amb els ànims agafats la setmana passada amb la visita del Salt del Goleró, on poques vegades baixa molta aigua, he volgut anar a veure la cascada dels Aigols. Ens hi hem acostat amb el meu germà Joan, després de visitar l'espectacular Salt del molí (i no cascada).

Hem arribat al salt que no hi havia ningú i ningú ens havíem trobat pel camí. Per a ell, era la primera vegada que hi era i el 'uala!' que ha deixat anar ho diu tot. Hi estic d'acord, és un dels salts més macos que tenim propers. 

La tranquilitat ha durat pocs minuts. Devem haver arribat poc abans de l'hora justa. De mica en mica s'ha omplert d'excursionistes amb l'únic objectiu de contemplar aquest salt i/o de altres llocs com la tosca dels degollats. Ha estat un anar i venir constant de gent. 


A la tornada, que ja ho havíem parlat, abans d'anar a buscar la cascada dels Aigols, hem baixat el riu per a fotografiar el pont romànic que et porta fins al molí. 



Travessat el pont, havíem de recular un tros més de camí i travessar el riu Ges a l'alçada de les runes del Molí nou. Però el cabal d'aigua era massa gran per on indicava el camí i hem hagut de caminar amunt i avall fins a trobar el punt adeqüat. A partir d'aquí, remuntada de la riera de Sant Bartomeu (Rierol de la Vila Vella a l'ICC) fins sota la casa de la Vila Vella on hi ha la cascada objectiu d'avui.


Una excursió molt agradable, més tenint en compte la companyia i el bon nivell d'aigua que hem trobat. I quan tingui les imatges preses pel meu germà, completaré l'entrada.

--------------------------------------
La cascada dels Aigols la vaig descobrir a partir del magnífic blog sobre la Vall del Ges d'Antoni Prat i Puig
--------------------------------------

10 comentaris:

  1. Aquesta cascada i vaig anar una vegada i j'avia molt aigua,preo em varen dir que pocas vegades n'avia,molt maca la foto !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ma Àngels, La veritat és que pensava trobar-hi més aigua. Suposo que, igual que tu, vas veure la fotografia del blog que esmento i vas quedar bocabadada. Ara que ja sabem com arribar-hi, haurem d'estar alerta a una bona llevantada.

      Elimina
  2. Un lloc molt maco potser es un dels salts que mes me agaden es molt fotogenic te molts angles per fer la foto en quan a cascada no me fasis cas jo teni entes que era un salt amb un sol brac com podria ser el salt se sallent o el tirabous pero no ne estic segur be com sempre un reportage molt bo una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinto. Al salt del molí feia temps que no hi anava i, la veritat, vaig tornar quedar sorprès de la seva magnitud i les diferents possibilitats per a treure'n un record. Pel que fa al significat de 'cascada', hauríem de mirar quats salts d'aigua dels Països Catalans els anomenen cascades per saber quants s'ajusten a la teva definició per poder fer una bona anàisi. Merci !!

      Elimina
  3. Precioses! Ara tot es mou, tot reneix, cal estar molt atents perquè cada pam de terra és un miracle. Molts muaks!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Anna. Tot reneix. Ara venen els moments de més canvis a la natura. I amb aquestes darreres pluges i una mica de bon temps, no tardarem pas massa a veure-ho, altra cop, tot verd. Una abraçada.

      Elimina
  4. Hola Ramon, la cascada es totalment desconeguda per mí, he anat molts cops a Vidra i no en sabia res, gracies per l'informació, serà questio de buscar-la. Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Josep, si accedeixes al blog que esmento al final, en trobaràs unes quantes més

      Elimina
  5. Ramon, germà meu. Si cerques CASCADA en el mapa vissir de l'Institut Cartogràfic de Catalunya surten uns quants salts, la majoria a la Noguera Pallaresa i a Osona. Una altra cosa que ja sabem.
    Tant el Salt del Molí com la baixada a sota el pont varen valer la pena. Apunt per tornar-hi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan. I tant que hi tornarem !!! Però, tal com et vaig dir l'altre dia, excursió de tot un dia per la riera de Milany, a veure si som capaços d'arribar a dalt havent fotografiat tots els salts :)
      Bona setmana!

      Elimina

Llista de blocs